Jak jsem dělala (a dělám) domácí mýdlo

8. ledna 2018 v 14:56 | Lenka |  Domácí...
Mýdlo byla první homemade věc, kterou jsem vyzkoušela. Paradoxně je jeho výroba ze všeho, co jsem zatím zkusila, asi nejsložitější a nejnebezpečnější. Přeci jen se pracuje s žíravou zásadou - hydroxidem sodným (=louh). Výroba mě ale lákala natolik, že jsem se do toho prostě pustila a opravdu toho nelituji. Není to zase tak složité, ale je třeba dodržovat určitá pravidla, aby nikdo a nic nepřišlo k úhoně a dílo se zdařilo.


Vařím ho už přesně rok a jsem maximálně spokojená. A proč si mýdlo nekoupit a dělat ho doma?

  • Zaprvé - je to zábava, zahrát si v kuchyni na alchymistu
  • Za druhé - přesně víte, co mýdlo obsahuje a co ne.
  • Za třetí - můžete si ho přizpůsobit přesně na míru - přidat oblíbené bylinky, esenciální oleje atd.
  • Za čtvrté - Domácí mýdlo obsahuje cenný glycerin, který vzniká jako vedlejší produkt - u obyčejných průmyslově vyráběných mýdel se extrahuje pryč a využívá se jinde (potravinářství, farmacie,) v našem mýdle glycerin, skvělý pro hydrataci a výživu pokožky, zůstane. Stejně jako některé další látky.
  • Za páté - Výroba vás vyjde na pár korun, oproti kupovaným mýdlům obdobné kvality
  • Za šesté - Vždy budete mít po ruce krásný handmade dáreček pro kohokoli k jakékoli příležitosti
  • Za sedmé - Naše máma Země vám poděkuje, že nevyprodukujete zbytečný plastový odpad ve formě lahviček od sprchových gelů a dalších obalů.
  • Za osmé - Toto mýdlo můžete s čistým svědomím využít při výrobě dalších produktů, jako třeba domácí prostředek na nádobí, domácí prací gel, nebo prášek na bílé prádlo.
Důvodů je to tedy skutečně požehnaně, nemyslíte?

Na internetu jsou sousty návodů na výrobu domácích mýdel. Já si vybrala ten, který je, myslím nejbližší lidem našeho klimatu. Je z přísad, které u nás vždy byly a vždy budou, po ruce.

A co všechno budeme potřebovat?
  • Lžíci
  • Dva kastroly
  • Hrnek
  • Kuchyňská váha
  • Teploměr (nejlépe digitální, co zvládne vyšší teploty a měří rychle)
  • Sporák, nebo vařič na rozpuštění sádla
  • Forma na mýdlo (stačí krabice vystlaná pečicím papírem)
  • Mixér
  • Gumové rukavice, ochranné brýle
  • Ph papírky (seženete v lékárně)
  • Bylinky a esenciální oleje, nebo silice chcete-li je použít
  • 500g vepřového sádla
  • 500g oleje
  • 138g hydroxidu sodného (seženete v drogerce, používá se např. na čištění odpadů)
  • 380ml vody
Natáhneme si rukavice, popř. i ochranné brýle. Hydroxid sodný je silná zásada a může způsobit vážné popáleniny, poleptání, tak na něj dávejte bacha. Při výrobě mýdla vyžeňte z místnosti zvířata i děti Do prvního hrnce nalijeme vodu a v hrnku si odvážíme hydroxid sodný. Pokud máme tu možnost, vyjdeme ven a nasypeme hydroxid do vody (NIKDY NE NAOPAK!!! Mohlo by nám to celé vystříknout do obličeje. Někde jsem četla pomůcku: Můžeme nalít kyselinu do Vltavy, ale nemůžeme nalít Vltavu do kyseliny.) Jakmile nasypeme hydroxid do vody, kapalina se začne velmi silně zahřívat, po chvilce vřít a jdou z ní silné nebezpečné výpary. Opatrně mícháme lžící, než se hydroxid dokonale rozpustí. Pokud jsme venku, máme velkou výhodu, že nám tyto výpary neobsadí kuchyni. Pokud toto štěstí nemáte, zapněte si alespoň digestoř a až se hydroxid rozpustí, pořádně vyvětrejte.

Do druhého hrnce dejte sádlo a olej a na plotýnce zahřejte, aby se sádlo rozpustilo a spojilo s olejem.

Teď přichází na řadu teploměr. Pohlídejte si, až bude v obou hrncích (jak v sádlovo-olejovém, tak v hydroxido-vodovém) teplota 55-60 °C. Podle potřeby obsah buď míchtejte, nebo dejte na chvilku na plotýnku, abyste ho ochladili, nebo přihřáli. Až dosáhnete v obou nádobách teplot v tomto rozmezí, nalijte hydroxid s vodou do sádlovo-olejového hrnce a začněte mixovat. Čím víc mixujete, tím víc urychlíte dobu zmýdelnatějí a zhoustnutí. Mně se nejvíc osvědčil ponorný mixér, při použití metličkového mi to vůbec nehoustlo. I tak si ale chvíli zamixujete Počkejte, až bude mít hmota konzistenci, kdy se bude táhnout podobně jako med. Tak poznáte, že je vhodná chvíle pro přidání bylinek. Já dělala mýdlo mátové, měsíčkové, levandulové, šípkové, … Fantazii se meze nekladou. Pokud chcete, můžete v této fázi přidat i esenciální olej, nebo vonnou silici. Poté promíchejte, aby se bylinky a případné další příměsi rovnoměrně dostaly do celého objemu hmoty.

Teď již můžeme lít do formy. Na internetu jsou k sehnání různé silikonové formičky rozličných tvarů. Nebo můžete použít silikonové formy na muffiny (papírové se rozpliznou a výsledný tvar nevypadá nic moc), formu na srnčí hřbet a podobně. Nějaké formičky mám doma taky, ale stejně jsem nakonec skoro vždy skončila u krabice vystlané pečicím papírem.

Mýdlo ve formách necháme pomaličku vychládat a mýdelnatět. Pokud máme hmotu v krabici, je dobré ji ještě zabalit do ručníku, aby vychládala co nejpomaleji. Mýdlo necháme den ležet a poté ho můžeme vyklopit z formiček, nebo, pokud je v krabici, nařezat na jednotlivé kostky. Pořád máme na rukou rukavice! Mýdlo je pořád silně zásadité pořád může popálit!

Teď nastává moje nejneoblíbenější fáze - zrání. Během zrání mýdlo mění Ph. Necháme ho na nějakém větraném místě. Já ho dávám na rošty ze staré ledničky třeba do chodby. Celý proces trvá asi tři týdny. Já se k mýdlům vracím pro jistotu po měsíci. Pro zkoušku před tím, než začnu várku používat, nebo rozdávat, ještě na jednom mýdle změřím Ph papírkem. Na mýdlo kápnu vodu, rozšmrdlám to vatovou tyčinou a do kašičky namočím Ph papírek. Potom porovnám jeho barvu s barevnicí na tubičce s papírky a když je to ok (mýdlo by mělo mít Ph hodnotu 9-7), může se mýdlo vesele používat. Pokud naměřená hodnota neodpovídá, zkuste ještě nějakou dobu počkat, až mýdlo dojde.


Pokud se rozhodnete návod vyzkoušet, napište, jak se vám dařilo a jak vás patláníčko bavilo

PS: Ještě maličký tip, pokud chcete mýdlo ještě víc "probylinit" a v některých případech i obarvit (např. u šípků) udějelte si z bylinek čaj a ten použijte (scezený) místo vody k rozpuštění hydroxidu. Kávové mýdlo pak bude hnědé, šípkové červené,... Je to nádhera

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aurora Borealis Aurora Borealis | Web | 8. ledna 2018 v 15:10 | Reagovat

já ho taky jednou dělala

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama